Podotherapie

lid nvvpDe titel “podotherapeut” is een beschermde titel. Dat wil zeggen dat deze titel alleen gevoerd mag worden wanneer men de 4-jarige voltijd HBO-opleiding met succes heeft afgesloten. Bovendien behoort een podotherapeut tot de paramedische beroepen. Dit is geregeld in de Wet-BIG. Wij zijn aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten, de NVvP.

Behandeling

Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en/of klachten aan het bewegingsapparaat, die voortvloeien uit een afwijkend functioneren van de voeten. Het behandeldoel is veelal het opheffen, verminderen of compenseren van stoornissen in het functioneren van het steun- en bewegingsapparaat, die voortkomen uit afwijkingen in de voet(stand). De binnen de podotherapie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van corrigerende of beschermende technieken zoals inlegzolen, ortheses, schoencorrecties, tapings alsmede het adviseren van patiënten teneinde voetaandoeningen te voorkomen en te bestrijden.

PodoscoopSpecialisatie van de podotherapeut:

Kwaliteitseisen

Podotherapeuten dienen gekwalificeerde beroepsbeoefenaren te zijn. Daarom stelt de Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten (NVvP) eisen aan haar leden. Zo mogen alleen podotherapeuten lid worden van de NVvP, dat wil zeggen dat men in het bezit moet zijn van een HBO-diploma. Verder dienen podotherapeuten zich te houden aan de beroepscode en moeten zich registreren in het Kwaliteitsregister Paramedici. Tevens zijn visitaties binnen de beroepsgroep verplicht en zijn er minimuminrichtingseisen van toepassing en er is een richtlijn Hygiëne opgesteld. Daarnaast dient men te kunnen aantonen dat men aan bij- en nascholingen doet, o.a. door het volgen van geaccrediteerde post-HBO-cursussen.

Opleidingsniveau voetspecialisten

Wegwijs-in-voetenland-1

Bron: podomedics

Wegwijs-in-voetenland-2

Bron: podomedics

Welke therapie past het beste bij u?

Bij Podocentrum Groene Hart beoordelen wij voor iedere patiënt afzonderlijk welk zooltype het beste bij hem of haar past. Er kan ook gekozen worden uit een mix van verschillende werkmethoden/disciplines. Dit kunnen wij doen doordat wij podotherapiepodologie, podomanueel therapie en podoposturaal therapie onder één dak aanbieden.