Taping

FunctieonderzoekRichtlijnen voor het gebruik van een taping

Een taping op (een gedeelte van) de voet kan, bij juiste toepassing, een hoop voordelen hebben. Door kunstmatig een versteviging aan te brengen, kan er ondersteund worden, begeleid worden, of juist geïmmobiliseerd worden.

Als u op advies zelf dient te tapen, is het noodzaak om dit zo glad mogelijk te doen om irritaties te voorkomen. Bij het aanleggen moeten de spieren ontspannen blijven zodat na het aanleggen de tape niet los komt te hangen. Houd er rekening mee dat u de taping niet te strak aanlegt wegens het gevaar van afknellen van de doorbloeding. Verder moet de tape zichzelf deels overlappen en niet over gevoelige huid aangebracht worden. Houdt er rekening mee dat het comfortabel moet zitten. Bij sporters dient er extra opgelet te worden dat bij de warming-up de tape deels zijn functie zal gaan verliezen. De tape dient bij aanbrengen dus iets strakker te worden getrokken dan normaal.

Sommige mensen hebben last van allergieën op bepaalde lijmsoorten die in een taping verwerkt kunnen zitten. Irritaties van de huid kunnen deels worden voorkomen door de huid goed te verzorgen.

Een taping wordt regelmatig toegepast bij aandoeningen zoals hielspoor en fasciitis plantaris in combinatie met het dragen van inlegzolen en een goed schoenadvies.