Directe toegankelijkheid podotherapie (DTP)

BehandelbankPodotherapeuten zijn vrij toegankelijk. Dat wil zeggen dat u geen verwijsbrief van uw (huis)arts nodig heeft om een afspraak bij ons te maken. Deze vrije toegankelijk is bepaald door het Ministerie van Volksgezondheid in 2011. Aangezien podotherapie onder de Wet BIG (art 34) valt, was het vroeger altijd wel zo dat er een verwijzing van een arts nodig was om terecht te kunnen bij een podotherapeut.

De podotherapeuten van Podocentrum Groene Hart hebben allemaal de verplichte opleidingsmodule behaald om ook daadwerkelijk direct toegankelijk te mogen zijn. Dit betekent voor u dat het mogelijk is om zonder verwijzing van huisarts of specialist een afspraak te maken bij één van onze podotherapeuten.

Wilt u gebruikt maken de directe toegankelijkheid podotherapie? Dan zal een Podotherapeut eerst een (wettelijk verplichte) intake uitvoeren waarin beoordeeld wordt of het mogelijk is om zonder verwijzing behandeld te worden. Hiervoor zijn landelijke richtlijnen opgesteld.

Normaliter kan er dan overgegaan worden op de daadwerkelijke behandeling of onderzoek. In sommige gevallen kan het zijn dat de behandelaar alsnog toestemming of advies nodig heeft van uw huisarts. In dat geval zal de behandelaar contact opnemen met uw huisarts en kan het zijn dat u wordt doorverwezen voor een huisartsenconsult om alsnog een verwijzing te verkrijgen.