Medisch noodzakelijke voetzorg 

Bij chronische aandoeningen (bijvoorbeeld diabetes mellitus of reuma) waarbij mensen een verhoogd risico hebben op het krijgen van voetproblemen , is het van cruciaal belang om de voetconditie zo optimaal mogelijk te houden en wondvorming aan voeten te voorkomen. De vereisten en vergoeding van medische voetverzorging worden mede beoordeeld aan de hand van de Sims-classificatie en een zorgprofiel.

Vanaf Sims 2 voert de podotherapeut, met een doorverwijzing van uw huisarts / POH of specialist, een voetonderzoek uit. Hierbij wordt gekeken naar gevoelsstoornissen en verminderde bloedcirculatie in uw voeten. Ook worden de conditie en stand van uw voeten, eventuele drukpunten en het looppatroon geanalyseerd. Indien voetverzorging noodzakelijk is, zal uw podotherapeut samen met u een pedicure regelen en de vergoeding met uw zorgverzekeraar afstemmen.

Heeft uw huisarts / POH of specialist u verwezen met Sims-classificatie 2 of hoger? Neem dan contact met ons op om een afspraak te maken bij de podotherapeut.

Eigen Bijdrage voor Diabetes Voetverzorging

De pedicurebehandeling voor patiënten die medisch noodzakelijke voetzorg nodig hebben wordt vergoed vanuit de basisverzekering bij zorgprofiel 2 of hoger. Echter, de basisverzekering vergoedt enkel medisch noodzakelijke zorg, wat betekent dat de pedicurebehandeling er anders uit kan zien dan u gewend was. U kunt een volledige pedicurebehandeling krijgen, maar de pedicure kan een eigen bijdrage vragen voor verzorgende aspecten van de behandeling. Deze verzorgende aspecten kunnen omvatten:

  • Het knippen van nagels die geen risico vormen op wonden en zweren (ulcera) in zorgprofielen 2, 3 en 4.
  • Het frezen en polijsten van nagels.
  • Het verwijderen van eelt dat geen overmatige druk veroorzaakt.
  • Specialistische technieken.
  • Het aanbrengen van crème of massage.
  • Voorrijkosten bij ambulante voetverzorging.

U kunt ervoor kiezen alleen gebruik te maken van de basisverzekerde zorg, waardoor u enkel de medisch noodzakelijke zorg ontvangt.