Steunzolen / inlegzolen

ZolenKlachten die ontstaan tijdens staan, lopen en sporten kunnen behandeld worden met inlegzolen. Voor het bepalen van de juiste therapie wordt eerst een uitgebreid onderzoek gedaan naar de oorzaak van de klachten. Er wordt gekeken naar de stand en functie van de voeten, knieën, heupen en/of rug. Bij het lopen ontstaan vaak de meeste problemen. Bij het podotherapeutisch onderzoek wordt uitgebreid gekeken naar de bewegingen die de voeten en benen maken tijdens het lopen.

Zooltherapie

Afhankelijk van de klachten en de gegevens uit het onderzoek wordt bepaald of er in de therapie zolen nodig zijn. Indien dit het geval is wordt er eerst een scan gemaakt van uw voeten. Deze scan vormt de basis voor de zooltherapie en is een indicator voor de elementen die in de zool geplaatst gaan worden. De resultaten van het onderzoek bepalen of er voornamelijk biomechanisch (denk aan steunzolen) of proprioceptief gewerkt wordt. Dit laatste systeem beïnvloedt de sensoren in de spieren en pezen die reageren op druk- en trekkrachten. Deze zijn van belang voor het handhaven van de houding. Wanneer een spier wordt gerekt of er wordt druk op uitgeoefend, zorgt het zenuwstelsel voor spanningsverhoging van de spier. De regulatie van houding en beweging gebeurt voornamelijk via dit mechanisme.

Op maat gemaakt

Alle inlegzolen en steunzolen die door onze podotherapeuten worden gemaakt zijn individueel vervaardigd met behulp van CAD-CAM of 3D-print techniek. Het maken van ‘standaard’ zolen is niet mogelijk omdat iedere klacht, voet en lichaam verschillend is. Zelfs de linker en rechtervoet zijn zelden identiek!

Inlegzool voorbeeldSteunzolen, inlegzolen, correctiezolen of confectiezolen?

Afhankelijk van de gestelde diagnose worden er zolen gemaakt. Deze zolen kunnen bestaan uit een optimale combinatie van verschillende zooltypen waarbij wij per individu en diagnose bepalen wat het beste geschikt is voor uw klachten, rekening houdend met uw wensen en de pasvorm van uw schoenen. In de praktijk worden de verschillende benamingen vaak door elkaar gebruikt en is er niet een vaste definitie van het begrip. Omdat wij vaak de vraag krijgen wat het verschil is tussen steunzolen, inlegzolen, correctiezolen en confectiezolen geven wij hieronder een basale uitleg per zooltype:

Steunzolen

Steunzolen ondersteunen de gewrichten, banden en kapsels van de voet door middel van passieve ondersteuning van met name het voetgewelf en de voorvoet. Vroeger werden steunzolen gemaakt van staal door orthopedisch schoenmaker aan de hand van een standaardzool die ‘opgeklopt’ werden naar het voetgewelf van de patiënt. Tegenwoordig worden stalen zolen niet meer gemaakt en worden zolen gemaakt van kunststof, rubber, kruk en/of leder.

Inlegzolen

Een inlegzool is een ruim begrip, het betekend in principe een los uitneembare binnenzool uit de schoen, al dan niet op maat gemaakt. In de context van podotherapie en de diensten en hulpmiddelen die wij aanbieden bedoelen wij met het begrip ‘inlegzolen’ altijd een klachtgerichte, op maat gemaakte, podotherapeutische inlegzolen. Hierbij kan worden gekozen uit een combinatie van verschillende zooltypen, afhankelijk van uw klachten, wensen en pasvorm van uw schoenen.

Correctiezolen

Correctiezolen hebben als doel de voetstand (permanent) te corrigeren. Dit gebeurd met name indien de voetstand verbeterd dient te worden, bijvoorbeeld bij platvoeten of bij kinderen. Ook kan het als doel hebben om uw houding, looppatroon of drukverdeling onder de voet te corrigeren.

Confectiezolen

Confectiezolen zijn standaardzooltjes die u bij een schoenwinkel of schoenmaker kunt aanschaffen die gemaakt zijn met een specifiek doel voor een ‘gemiddelde’ voet, dus niet op maat gemaakt. Helaas hebben de meeste mensen geen ‘gemiddelde’ voeten waardoor confectiezolen vaak onvoldoende verlichting geven bij (pijn)klachten. Bij een beginnende (pijn)klacht kan het wel verlichting bieden. Voorbeelden hiervan zijn gelhieltjes voor hielspoor, ondersteunende zooltjes voor platvoeten, zooltjes voor doorgezakte voorvoet en hakverhogers voor achillespeesklachten.

 Klachtgerichte zolen

Podotherapie richt zich op het  maken van de meest optimale zool voor uw (pijn)klacht. Hieronder enkele voorbeelden van diagnosen waarbij specifiek rekening gehouden wordt met het maken van de steunzolen:

  • Steunzolen voor hielspoor en fasciitis plantaris beschikken veelal over extra demping onder de hielen waarbij er soms een uitsparing gemaakt wordt ter hoogte van het hielspoor (de onsteking van de fascia plantaris onder de hiel).
  • Steunzolen voor shinsplints  dienen met name het voetgewelf voldoende te ondersteunen om de trekrichting van de onderbeenspieren optimaal te laten functioneren.
  • Steunzolen voor doorgezakte voorvoeten dienen met name de voorvoet goed te ondersteunen door middel van een zogenoemde ‘pelotte’, gepositioneerd achter de bal van de voet om de druk onder de voorvoet te verdelen en de middenvoetskopjes te ontlasten.
  • Steunzolen voor mortonse neuralgie dienen, evenals zolen voor doorgezakte voorvoeten, een goede voorvoet ondersteuning te hebben en daarnaast ook een ondersteuning in het voetgewelf.
  • Steunzolen voor platvoeten hebben een goede ondersteuning in de voetholte nodig waarbij het voetgewelf minder dient door te zakken.
  • Steunzolen voor holvoeten hebben veelal een ondersteuning aan de buitenachterzijde van de hiel en volgen en binnenste voetgewelf zodat het gewelf goed wordt ondersteund.
  • Steunzolen voor achillespeesklachten dienen de trekrichting van de achillespees te optimaliseren en de lengte van de achillespees te compenseren. De hiel van de zool dient hoger te staan dan de voorvoet.
  • Steunzolen voor rugklachten hebben vaak een goede ondersteuning van het voetgewelf en kunnen, indien er sprake is van een beenlengteverschil, een links/rechts verschil hebben in de dikte van de zolen om een lengteverschil van de benen te compenseren. Vooral onderrugklachten / lage rugklachten zijn goed te behandelen met het dragen van inlegzolen.

Maakwijze

FreesmachineWij beschikken over de mogelijkheid om de zolen in eigen huis met een cadcam systeem te vervaardigen of met behulp van een 3D printer. Dit houdt in dat het gehele proces van meten en vervaardigen van podotherapeutische zolen gedigitaliseerd en geautomatiseerd is. Hierdoor kan er veel nauwkeuriger, maar ook sneller worden gewerkt.

Ons systeem maakt een elektronische scan van uw voet en vervangt het maken van een inktafdruk (blauwdruk) en de gipsafdruk. Daarna kan de zool volledig digitaal ontworpen en aangepast worden via de computer met speciale software (cad). Als dit gedaan is freest onze freesmachine de zool uit (cam) of print onze 3D printer de zool uit. Dit levert een beter, nauwkeuriger resultaat op dan de traditionele handmatige vervaardiging. Ook is het op deze manier te garanderen dat een tweede (extra) paar zolen een exact kopie is van het voorgaande paar inlegzolen. Een ander voordeel voor de patiënt is dat de zool niet meer uit losse elementen verlijmd hoeft te worden waardoor de levensduur over het algemeen langer is. Voor de podotherapeut is het een voordeel dat zijn diagnose nu bijgestaan kan worden door een digitaal beeld van de voet.

Levertijd

Uitgefreesde zolenOmdat we bij Podocentrum Groene Hart beschikken over onze eigen productiefaciliteit, welke in Nederland is gevestigd, hebben wij een productietijd van slechts enkele dagen. Bij ‘spoedgevallen’ hebben we zelfs de mogelijkheid om de zolen binnen enkele uren klaar te hebben. In het algemeen plannen we de afspraak voor het ophalen van de inlegzolen ongeveer één week na het aanmeten. Dit is uniek in de branche en wij zijn trots dit aan te kunnen bieden.

Sportzolen

Wacht met het gebruik van de zolen tijdens sporten totdat u met ‘gewoon lopen’ aan de zolen gewend bent. Tijdens sporten zullen de krachten op de voet groter zijn, daarom zullen sportzolen subtielere elementen bevatten. Ook wordt er vaker gekozen voor een meer dempende afdeklaag bij sportzolen. Er dient met sportafhankelijke biomechanica rekening gehouden te worden. Sporten is een zware belasting voor de zolen (vocht en slijtage). Als u intensief sport is het verstandig een extra paar sportzolen aan te schaffen. Neem op controle altijd uw nieuwe en oude sportschoenen mee. Tevens kan er, indien van toepassing, in overleg een persoonlijk trainingsschema voor u worden samengesteld.

Afslijpen van de zoolOnderhoud en gebruik

Nieuwe steunzolen

  • Het is normaal dat u de eerste dagen moet wennen. Ons advies is om het dragen van de zolen rustig op te bouwen. Na uiterlijk twee weken moet u aan de zolen gewend zijn. Neem anders contact met ons op.
  • Uw klachten hebben tijd nodig om te herstellen. Het lichaam heeft hier gemiddeld zo’n 5 tot 7 weken voor nodig (afhankelijk van de klachten). 
  • Na ongeveer 5 tot 7 weken komt u in principe terug voor controle. Bij het ophalen van de zolen wordt deze controle afspraak met u gemaakt.

Onderhoud

  • Haal (lederen) steunzolen dagelijks uit de schoenen om ze te laten drogen. Leg de zolen nooit op de verwarming of dicht bij een warmtebron!
  • Haal de binnenzool uit uw schoenen voordat u de zool erin legt i.v.m. al aanwezige verhogingen en de ruimte in de schoen.
  • Kunststof zolen kunt u met een vochtige doek afnemen. 
  • Soms kraken zolen in de schoenen. Strooi dan wat talkpoeder in de schoen (onder de zool). 
  • In enkele gevallen kan de afdeklaag loslaten. Neem dan contact met ons op. U kunt de afdeklaag eventueel ook zelf vastlijmen met een rubbercementlijm (hobbylijm). Dit is echter op eigen risico.

Zoolcontrole

  • Het is raadzaam ongeveer 1x per jaar op controle te komen (afhankelijk van wat nodig is).
  • Bij klachten kunt u eerder een afspraak maken.
  • Het bovendek van de zolen kan vernieuwd worden bij slijtage.
  • Het dragen van zolen kunt u het beste geleidelijk opvoeren; begin bijvoorbeeld met halve dagen. Doe dit om spierpijnen te voorkomen.
  • Wanneer u niet aan de zolen kunt wennen, of als het niet prettig zit dan meteen een afspraak maken.

Garantie

Onze inlegzolen zijn een therapeutisch hulpmiddel. Zodoende kan geen garantie gegeven worden op het resultaat van de therapie. De inlegzolen gaan gemiddeld 2 tot 3 jaar mee. Na deze tijd is de kans aanwezig dat ze hun functie verliezen als gevolg van slijtage. Ook is de afdeklaag aan slijtage onderhevig. Deze kunnen wij indien nodig voor u bij controleafspraken vervangen.