Podologie

PodoscopieEen podoloog richt zich (evenals een podotherapeut) op het voorkomen en behandelen van voetfunctiestoornissen en voetklachten en de daaruit voortvloeiende klachten aan het houdings- en bewegingsapparaat. De binnen de podologie gehanteerde therapie bestaat uit het aan de voet toepassen van ortheses en inlegzolen. Daarnaast het adviseren van patiënten om voetaandoeningen te voorkomen en bestrijden. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken bij podotherapie.

Wat is het verschil tussen Podotherapie en Podologie?

Podotherapie staat vernoemd in de Wet BIG (die sinds 1997 bestaat) en is daarmee een wettelijk erkend en beschermd beroep (geregeld volgens artikel 34). Dat betekent onder andere dat alleen degenen die zijn afgestudeerd aan een HBO-opleiding tot Podotherapeut zich ook daadwerkelijk podotherapeut mogen noemen. Een podoloog kan een gedegen opleiding/cursus hebben gevolgd. Echter, doordat het beroep geen officiële regelgeving kent kan iedereen zich podoloog noemen. Dit is voor patiënten vaak verwarrend en is dus helaas geen keurmerk voor kwaliteit. Zo zijn er voorbeelden bekend van schoenverkopers, pedicure’s en fysiotherapeuten die zich voordoen als ‘podoloog’ zonder dat zij daarvoor een gedegen opleiding hebben gevolgd. Om patiënten hiervoor te behoeden zijn alle therapeuten binnen onze praktijk Podocentrum Groene Hart minimaal HBO-geschoolde en BIG-geregistreerde podotherapeuten. Als aanvulling hebben zij vaak een post-hbo of masteropleiding gevolgd zoals podomanueel therapie en podoposturaal therapie. Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u kijken bij podotherapie.

Welke therapie past het beste bij u?

Bij Podocentrum Groene Hart beoordelen wij voor iedere patiënt afzonderlijk welk zooltype het beste bij hem of haar past. Er kan ook gekozen worden uit een mix van verschillende werkmethoden/disciplines.