Terug naar bovenliggende pagina

Holvoeten

voettypenWat is een holvoet? 

Een holvoet (Latijn: pes cavus) is een abnormaal gebogen voetgewelf met meestal een te hoge wreef. De afwijking is vaak gecombineerd met een te korte achillespees en opgetrokken tenen.

Oorzaak holvoeten

Er zijn aanwijzingen dat de aandoening erfelijk is. Meestal is geen duidelijke oorzaak voor een holvoet te vinden. In een klein aantal gevallen wordt een holvoet veroorzaakt door spier- en zenuwaandoeningen (bijvoorbeeld een open ruggetje of kinderverlamming). De holvoet begint meestal op een leeftijd van zes tot tien jaar.

Symptomen

Vaak staat het hielbeen naar buiten. De tenen staan meestal in klauw- of hamerstand. Het voetgewelf en de bal van de voet voelen strak aan, doordat de pezen strak gespannen staan. In lichte gevallen hoeft de holvoet geen klachten te geven. In zwaardere gevallen kunnen ontstaan vermoeidheid, krampen, een dood gevoel in de tenen (Mortonse Neuralgie). Mensen met holvoeten hebben meer last van omzwikken. Ook kan de achillespees pijnlijk zijn. Soms ontstaat een hielspoor. Doordat de voet een klein aanrakingsvlak heeft met de grond, komt hij soms bonkend neer.

Behandeling holvoeten

Bij lichte vormen is oefenen van de voetspieren en het dragen van een speciaal aangemeten inlegzolen (steunzolen) in combinatie met een goed schoenadvies voldoende. Indien blijkt dat dit onvoldoende effect geeft kan men overwegen om te worden behandeld met orthopedisch schoeisel of worden geopereerd. Dit komt gelukkig sporadisch voor.

 

Terug naar bovenliggende pagina