Nieuw: 3D printen van steunzolen

De ontwikkeling van het 3D printen komt nu ook in de medische wereld steeds meer in zicht. Zelfs in de podotherapie heeft deze mooie ontwikkeling zijn intrede gemaakt. Sinds zijn we bij Podocentrum Groene Hart 2022 ook begonnen met het printen van zolen.

Vroeger was het maken van zolen een arbeidsintensief proces en werd alles nog met de hand gedaan. Van het maken van afdrukken van de voet met inkt (blauwdrukken) tot het opbouwen van de op maat gemaakte inlegzolen (knippen, plakken en schuren). In 2010 zijn we bij Podocentrum Groene Hart al begonnen met het scannen van de voeten en het digitaal ontwerpen van de gemaakte zolen. Dit was toen een grote stap voorwaarts binnen ons vakgebied. Het ontwerpen en maken van de zolen ging met behulp van zogenaamde CAD-CAM techniek: de zolen worden digitaal ontworpen (CAD) en dan met een freesrobot uitgefreesd (CAM). Het enorme voordeel van deze manier van zolen is de snelheid waarmee de zolen gemaakt kunnen worden (veel sneller) en de nauwkeurigheid (tot op een fractie van een millimeter). Tevens zorgt deze techniek er voor dat de zolen wanneer ze aan vervanging toe zijn exact reproduceerbaar zijn. Sinds 2022 zijn we begonnen met het printen van de zolen. Wederom een enorme positieve ontwikkeling, dit keer voor het milieu want met deze manier van zolen maken wordt wel tot meer dan 80 procent aan afval bespaart!

Het ontwerpen van de geprinte zolen gebeurd bij het printen nog steeds digitaal op basis van een scan van de voeten. Aan de hand hiervan wordt het digitale ontwerp op maat gemaakt. Bij het ontwerp kan worden gekozen uit verschillende hardheden. Zo kan men kiezen voor bijvoorbeeld zachtere zolen bij pijnklachten, of hardere zolen indien er meer correctie plaats moet vinden. Als het ontwerp af is dan wordt het naar de 3D-printer gestuurd. Deze printer bouwt de zool op, laag-voor-laag op een lopende band. De printer print de zolen exact zoals de podotherapeut het ontworpen heeft. Hieronder een video met meer uitleg over onze printer.