Terug naar bovenliggende pagina

Hoofdstuk 2: Huid

 2.0 Huid

Veelal zijn 3 zittingen podotherapie nodig: 1 zitting voor het podotherapeutisch onderzoek, 1 zitting voor de aflevering van benodigde hulpmiddelen en voor advisering van de patiënt, 1 zitting voor controle van hulpmiddelen en het opvolgen van de adviezen. Op indicatie kunnen per jaar – in enkele gevallen – nog 1 of 2 nacontroles plaats moeten vinden. Bij huid- en nagelaandoeningen is het aantal zittingen niet altijd voorspelbaar, en kan variëren van 1 tot 6 zittingen of meer (bijvoorbeeld bij neuropathische ulcera).

N.B. onderstaande aandoeningen kunnen op meerdere locaties op de voet voorkomen.

2.1  algemene ontstekingen

geen indicatie voor podotherapie

2.2  Callus (eelt, hyperkeratose)

moment verwijzing  : bij snel recidief van klachten (ondanks behandeling door pedicure)
klachten  : veel eelt en/of pijn
behandeling  : opheffen van de oorzaak door (siliconen) orthese of corrigerende en/of ontlastende podotherapeutische zool en schoenadvies, verwijderen van het eelt
verwacht resultaat  : goed, eventueel verwijzen naar pedicure voor onderhoud

2.3  Clavus (likdoorn, eksteroog, keratoom, keratoma)

moment verwijzing  : bij snel recidief van klachten (ondanks behandeling door pedicure)
klachten  : pijn en problemen bij lopen
behandeling  : weghalen clavus, opheffen van de oorzaak door (siliconen) orthese of podotherapeutische zool. Schoenadvies en/of schoenmodificatie.
verwacht resultaat  : goed, onder de voet (plantaire zijde) vaker recidief; eventueel verwijzen naar pedicure voor onderhoud.Een complicatie is een neurovasculaire clavus (zie 2.6).

2.4  Huidverkleuringen

geen indicatie voor podotherapie

2.5  Littekens

moment verwijzing  : bij klachten; ontstaat vaak t.g.v. onychomycosis of trauma
klachten  : pijn of excessieve eeltvorming
behandeling  : verwijderen van het eelt en drukvrij leggen door een (silliconen) orthese of ontlastende en/of compenserende zool
verwacht resultaat  : goed, klachtenvrij

2.6  Neurovasculair clavus

moment verwijzing  : bij klachten
klachten  : pijn, ook indicatie bij ernstige pijn na weghalen clavus door pedicure
behandeling  : weghalen van de clavus en de betreffende plek drukvrij leggen; in de eerste instantie met vilt,daarna met een podotherapeutische zool of siliconen orthese tussen de tenen of op de tenen
verwacht resultaat  : vaak persisterende problemen. Na 1 jaar plastische chirurgie overwegen door een chirurg die gespecialiseerd is in behandeling van voeten.

2.7  Ulcera (wonden)

zie, ook voor wonden op basis van allerlei vaatlijden, onder diabetes mellitus bij 10.12

2.8  Verrucae / verruca (wratten)

moment verwijzing  : bij klachten en/of pijn bij onvoldoende effect van een stikstofapplicatie, of ter voorbereiding voorafgaand aan een stikstofapplicatie
klachten  : pijn
behandeling  : verwijderen van eelt. Chemische behandeling met b.v. salicylzuur. Ontlastend viltverband.Eventueel ontlastende podotherapeutische zolen bij langdurige en blijvende klachten.Zolen worden gedragen tot de verrucae zijn verdwenen.
verwacht resultaat  : chemische behandeling:verwijderen van de verruca, c.q. de virusgeïnfecteerde cellen in dode deel van de huid.Dit is niet altijd geheel mogelijk en er is een sterke neiging tot recidivering. 

Resultaat bij zolen:

klachtenvrij. Verruca wordt met zolen niet verwijderd, wel drukvrij gelegd.

Ontlastende zolen en/of viltverband kunnen een gunstig effect hebben op de behandeling met stikstof.

Zonder behandeling verdwijnt een verruca meestal binnnen 2-6 jaar.

Verrucae onder de voet worden bij voorkeur niet chirurgisch verwijderd vanwege kans op littekenvorming

2.9  Voetverzorging

Podotherapeuten geven alleen advies over schoeisel en verzorging van voeten. Onderhoud en/of verzorging van de voeten vormt geen indicatie voor podotherapie, tenzij er bijzondere omstandigheden zijn zoals zoals bij allerlei vormen van vaatlijden en andere risico’s en complicaties, zoals (doorgemaakte) ulceratie en/of (multiple) pathologie inclusief diabetes mellitus. De verwijzer moet in deze gevallen bij voorkeur wel naar de pedicure verwijzen (bij patiënten met diabetes mellitus naar een pedicure met een DM-aantekening).

 

Terug naar bovenliggende pagina