Maand van de voet factsheet: wratten
Wat is een wrat?
Wratten zijn één van verscheidene aandoeningen van de voet die zeer pijnlijk kunnen zijn. Ze worden veroorzaakt door een virus, die in het algemeen de huid binnendringt via kleine of onzichtbare sneetjes en ontvellingen. De meeste wratten zijn onschadelijk, hoewel ze erg pijnlijk kunnen zijn. Ze worden vaak verward met likdoorns of eelt – wat lagen dode huid zijn die opbouwen om een gebied te beschermen dat continu geïrriteerd wordt. De wrat is echter een virale infectie. Kinderen, vooral tieners, zijn vaak gevoeliger voor wratten dan volwassenen; sommige mensen lijken immuun te zijn. Voetwratten hebben de neiging om hard en vlak te zijn met een ruw oppervlak en goed gedefinieerde grenzen; wratten zijn over het algemeen verhoogd en vleziger wanneer ze op de bovenzijde van de voet of de tenen verschijnen.
Voetwratten zijn vaak geel, grijs of bruin, maar de kleur kan variëren met een centrum dat er uit kan zien als een of meer zwarte puntjes en kunnen gemakkelijk bloeden. Het is belangrijk te weten dat wratten zeer resistent tegen behandeling kunnen zijn en ze de neiging hebben om terug te komen.
Virus bronnen
De voetwrat wordt vaak opgelopen door het lopen op blote voeten in warme, vochtige omgevingen, wat maakt dat infecties vaak worden opgedaan in gemeenschappelijke badgelegenheden en kleedkamers. Net als bij elke andere besmettelijke aandoening, worden wratten verspreid door het aanraken, krabben of zelfs bij contact met de schilfers van een andere wrat. Soms kunnen wratten spontaan verdwijnen na een korte tijd en net zo vaak kunnen zij terugkeren op dezelfde locatie. Voorbeeld van een voetwrat Het is verstandig om een podotherapeut te raadplegen wanneer er een verdachte groei op de huid van de voet wordt gesignaleerd zodat een correcte diagnose kan worden gesteld.
Wat kun je doen?
• Vermijd het lopen op blote voeten op vochtige, warme vloeren zoals gedeelde kleedkamers.
• Verwissel dagelijks je schoenen en sokken.
• Houd je voeten schoon en droog.
• Vermijd direct contact met wratten – van andere mensen of andere delen van het lichaam.
• Negeer groei op of veranderingen in je huid niet!
Bij de drogist en apotheek zijn vrij verkrijgbare middelen te koop voor de behandeling van wratten. Let op dat u zeer voorzichtig bent met het gebruik van deze middelen aangezien ze zuren of chemische stoffen bevatten die de huid cellen vernietigen, maar ook de gezonde omringende huid.
Zelf behandeling met dergelijke medicatie moet worden vermeden door mensen met diabetes en mensen met cardiovasculaire of circulatie stoornissen. Gebruik ze nooit in aanwezigheid van een actieve infectie! Neem voor een professioneel advies contact op met uw podotherapeut. De podotherapeut, de specialist in de voetengezondheidszorg!