Maand van de voet factsheet: voetschimmel

nvvpmvdv2015Wat is zwemmerseczeem?

Als je een jeukende huid en/of uitslag onder je voet of tussen je tenen hebt, zou je een huidaandoening genaamd zwemmerseczeem kunnen hebben. Zwemmerseczeem is een schimmel infectie die een schilferige, jeukende uitslag tussen de tenen veroorzaakt. Het komt vooral voor bij adolescenten en volwassenen. Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel die het beste groeit op een warme, vochtige huid.

De tekenen en symptomen van zwemmerseczeem zijn jeuk, branderigheid, roodheid en steken op de voetzolen of tussen de tenen. De huid kan schilferen of vervellen of er ontstaan blaasjes of kloofjes. Meestal treft zwemmerseczeem de zolen van de voeten en de gebieden tussen de tenen en het kan ook uitbreiden naar de teennagels. Zwemmerseczeem kan ook uitbreiden naar de palmen van je handen, liezen, of onderarmen als je jouw voeten aanraakt en vervolgens een ander deel van je lichaam. Zwemmerseczeem beïnvloedt niet alleen zwemmers: iedereen wiens voeten de neiging hebben om vochtig of bezweet te zijn kan deze infectie krijgen. De schimmels die zwemmerseczeem veroorzaken gedijen in warme, vochtige omgevingen.

Kun je zwemmerseczeem voorkomen?

Zwemmerseczeem is besmettelijk. Het wordt vaak verspreid in vochtige ruimten, zoals openbare douches of het zwembad. Om te voorkomen dat je voetschimmel krijgt, droog u uw voeten – en de ruimtes tussen uw tenen – goed af na het douchen of zwemmen. Gebruik een schone handdoek. (Vermijd het delen van handdoeken, omdat daarmee de infectie zich kan verspreiden.) Als je openbare douches gebruikt, zoals die in een kleedkamer, is het dragen van slippers een goede manier om je voeten te beschermen.

Om je voeten zo droog mogelijk te houden, is het aan te raden niet altijd dezelfde schoenen of sneakers te dragen en draag geen sokken die je voeten bezweet of vochtig maken. Katoenen of wollen sokken zijn het beste. In veel sportwinkels kun je ook speciale sokken vinden die zijn ontworpen om de voeten droog te houden. Indien mogelijk, kies sneakers die goed worden geventileerd – sommige sneakers hebben kleine ventilatiegaten die helpen om je voeten droog te houden.

Hoe wordt de voetschimmel behandeld?

Een podotherapeut of arts kan vaak zwemmerseczeem simpelweg vaststellen door het onderzoeken van het aangedane gebied. Soms nemen ze een klein beetje schraapsel van de huid op je voet. Dit monster wordt vervolgens onderzocht onder een microscoop of naar een laboratorium gestuurd om te controleren op de schimmels die zwemmerseczeem veroorzaken. Vaak is het al direct duidelijk zichtbaar en wordt behandeling direct gestart.

Als je zwemmerseczeem hebt, kunnen schimmeldodende crèmes en sprays die je zonder recept kunt kopen in een apotheek het probleem oplossen. Doe de crème op de uitslag, maar verspreidt het ook naar het gebied rond de uitslag. De meeste milde gevallen van zwemmerseczeem nemen meestal binnen 2 weken af. Helaas komt zwemmerseczeem vaak weer terug, dus soms is het handig om preventief een spray of een creme te gebruiken.

Als een zwemmerseczeem infectie ernstiger is, kan het langer dan een paar weken duren voordat verbetering optreedt. In deze gevallen is het raadzaam om naar een podotherapeut te gaan, die een sterkere antischimmelcrème, spray, of pil kan voorschrijven.

Extra adviezen

Het kan zijn dat je voeten een onaangename geur hebben als je zwemmerseczeem hebt. Wanneer de zwemmerseczeem verbetert zullen je voeten minder gaan ruiken. Het afspoelen van je voeten en het twee keer per dag veranderen van sokken is essentieel. Als dat niet werkt, kun je jouw voeten spoelen in een bakje warm water met een scheutje azijn.

De jeuk van geïnfecteerde voeten zal genezing minder worden. Deze aandoening wordt niet gemakkelijk doorgegeven van persoon tot persoon, maar wordt veelal verspreid door direct contact met besmette oppervlakken zoals in de kleedkamer of badkamer.

Wanneer moet u uw podotherapeut of dokter bellen?

• Uw voet geïnfecteerd lijkt (gele pus, roodheid die verspreidt, rode strepen).

• Het zwemmerseczeem niet verbetert in 1 week

• Uw voet is niet volledig genezen na de behandeling gedurende 2 weken.

• Uw voeten zeer pijnlijk zijn.

• U heeft andere zorgen of vragen heeft.