Maand van de voet factsheet: blaren

nvvpmvdv2015Wat zijn blaren eigenlijk?

Bijna iedereen heeft weleens een blaar gehad. Dit zijn kleine gebieden van verhoogde huid, vaak minder dan een centimeter gevuld met een waterige vloeistof. Meestal zie je voorafgaand aan de blaar een rode verkleuring en irritatie. De huid kan hier ontsteken. Als reactie hierop, scheiden de huidlagen en ontstaat een lege ruimte die gevuld wordt met vloeistof en de huid beschermt.

Hoe krijg je een blaar?

Blaren zijn een veelvoorkomend probleem. ter voorkoming hiervan kun je het beste even nadenken over je voetbescherming voordat je bijvoorbeeld gaat sporten. Hierdoor voorkom je dagen van ongemak of het aanpassen van het trainingsschema.

Wrijving

Wrijwing is de meest voorkomende manier om een blaar op te lopen. Dit is vaak het gevolg van slecht passende schoenen of sokken die te dun zijn om vocht weg te voeren of adequaat te beschermen, waardoor je huid tegen harde oppervlakken wrijft. Je kunt gemakkelijker blaren krijgen als je voeten zweten of nat worden.

Extreme temperatuur

Ook extreme temperatuur (te warm of te koud) kan je huid in gevaar brengen. Bijvoorbeeld door zonnebrand kunnen blaren ontstaan, maar extreme kou waardoor je bevriest kunnen blaren veroorzaken.

Chemicaliën

Chemicaliën waaraan uw voeten met opzet of per ongeluk worden blootgesteld kunnen zorgen voor een ‘chemische verbranding’. Een blaar is vaak het eerste teken er iets mis is met de samenstelling van het product dat op de voet is gesmeerd of gevallen – de goede huid is gekwetst.

Ziekte

Een ziekte kan op de huid blaren en irritatie veroorzaken die moeilijk te genezen zijn totdat hun oorzaak gediagnosticeerd en behandeld is. Bacteriële problemen moeten met medische hulp worden aangepakt. Soms kunnen er onderliggende problemen zoals defecten in het immuunsysteem of zelfs allergische reacties zijn. In dit geval dient u contact op te nemen met uw (huis)arts of podotherapeut.

Hoe kun je een blaar behandelen?

– Bepaal wat je denkt dat de blaar heeft veroorzaakt (een van het bovenstaande of een combinatie zou het kunnen zijn). Als het iets is wat je controle over hebt, stop het!

– Start direct het genezingsproces. Probeer altijd om de omgeving schoon te houden en te beschermen met bijvoorbeeld een gaasje of een standaard pleister. Plak nooit tape op de blaar! Soms is het onmogelijk om terug in een schoen te komen of de voet afdoende te beschermen.

– Heeft u diabetes of andere medische aandoening die het helen bemoeilijken zoals een slechte bloedsomloop, raadpleeg dan altijd eerst een arts! Het kan nodig zijn om de vloeistof uit de blaar te laten wegvloeien. Reinig uw handen en het gebied rondom de blaar met water en zeep en breng een ontsmettend middel aan op de blaar. Kies een schoon en indien mogelijk gesteriliseerde naald om de blaar aan de zijkant lek te prikken en voer een lichte druk uit om de vloeistof te laten ontsnappen. Verwijder niet het vel van de blaar en dek het af met een pleister. Controleer en reinig het gebied dagelijks en breng nieuwe wondverzorging aan totdat het geheeld is. Alleen dan kun je het droge vel voorzichtig verwijderen. Let op! Niet trekken, dan veroorzaak je namelijk een nieuwe wond die moet helen!

Tot slot

Nu je de blaar met succes hebt behandeld, probeer ervoor te zorgen dat je niet een andere krijgt! Neem de bovenstaande adviezen ter harte en draag beschermende patches op probleemgebieden. Wanneer u een probleem heeft dat u niet onder controle kunt krijgen, twijfel dan niet om contact op te nemen met een podotherapeut. De podotherapeut, de specialist in de voetengezondheidszorg! Kijk ook op www.podotherapie.nl Weet wat je doet bij een blaar op je voet!