Informatiebericht: ‘Tijdig inschakelen podotherapeut kan amputatie voorkomen’

Podocentrum Groene Hart: Tijdig inschakelen podotherapeut kan amputatie voorkomen


gezondAmputatie bij diabetes mellitus patiënten kan in veel gevallen worden voorkomen door tijdig een podotherapeut in te schakelen. Meer dan 70% van alle amputaties van tenen (>3.000 per jaar) of (onder)been (> 2.000 per jaar) wordt uitgevoerd bij diabetespatiënten en in 85% van deze amputaties gaat daaraan een voetwond/zweer vooraf. Meer dan 70% van alle diabetespatiënten die een amputatie hebben ondergaan, overlijdt binnen 5 jaar na die amputatie.

Het tijdig onderkennen van en reageren op diabetesproblematiek is absoluut noodzakelijk om een goede zorg voor patiënten met diabetes mellitus (de officiële naam voor suikerziekte) te kunnen garanderen. Podotherapeuten zijn speciaal opgeleid om risicofactoren voor het ontstaan van wonden op te sporen, ook als er nog geen klachten zijn. Zij werken hierbij vaak samen met pedicures met een diabetesaantekening, medisch pedicures, praktijkondersteuners en diabetesverpleegkundigen.

De paramedisch specialisten kunnen vervolgens preventieve maatregelen nemen om te voorkomen dat wonden ontstaan. Ontstaat er toch een wond dan is de podotherapeut vaak in staat die wond te verhelpen waardoor amputatie kan worden voorkomen. Behandeling gebeurt vaak in ziekenhuizen waar teams bestaande uit verschillende specialisten de diabetespatiënt met een voetwond behandelen.

Bijna 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes

Inmiddels hebben ruim 900.000 Nederlanders diabetes mellitus en ieder jaar komen er nog eens zo’n 70.000 diabetespatiënten bij. Bovendien hebben naar schatting circa 250.000 mensen diabetes zonder dat ze het weten. Als iemand diabetes mellitus heeft, zijn voetcomplicaties de ernstige en zeer dure complicaties van deze ziekte. In Nederland krijgt ongeveer 15% van alle diabetespatiënten een ulcus, dat is een zweer tot in de lederhuid of zelfs dieper. Een dergelijke aandoening kan ernstige gevolgen hebben.

Amputatie reëel risico als behandeling niet of niet tijdig plaatsvindt

Van de 15% van de mensen met diabetes en een voetwond, moet ongeveer 4% een amputatie ondergaan. Dat zijn er ongeveer 3.000 per jaar alleen al in Nederland. Meer dan 70% van alle amputaties van tenen (>3.000 per jaar) of (onder)been (> 2.000 per jaar) wordt uitgevoerd bij diabetespatiënten en in 85% van deze amputaties gaat daaraan een ulcus vooraf. En het ergste is dat meer dan 70% van alle diabetespatiënten die een amputatie hebben ondergaan binnen 5 jaar na die amputatie overlijdt.

Podotherapeut specialist op het gebied van de diabetische voet

Tijdens hun vierjarige HBO-opleiding krijgen alle podotherapeuten een uitgebreide opleiding met betrekking tot behandeling van de diabetische voet en diabetische beenwonden. Podotherapeuten studeren af als een Bachelor of Science en hebben dan een goede basiskennis van de problemen rondom de voeten van mensen met diabetes. Podotherapeuten met een diabetesspecialisatie besteden na hun opleiding zelfs nog eens 1.040 uur extra aan de behandeling van verdiepende lesstof. En ook na deze opleiding blijven zij ieder voortdurend cursussen en opleidingen volgen om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op hun vakgebied.

Podotherapie en de NVvP

Een podotherapeut behandelt directe voetklachten en klachten die ontstaan uit het niet goed functioneren van de voet zoals enkel-, knie- en /of heupklachten. Deze klachten en/of afwijkingen komen voor bij onder andere jonge kinderen, diabetespatiënten, reumapatiënten, sporters en ouderen. De Nederlandse Vereniging van Podotherapeuten behartigt de belangen van haar leden. De NVvP (zie: www.podotherapie.nl) is lid van de Fédération International des Podologues, dit is een wereldwijde organisatie van professionals op het gebied van de podotherapeutische zorg voor voeten. In mei 2010 wordt in de RAI te Amsterdam het “20th FIP World Congress of Podiatry” gehouden. Voor meer informatie over die congres zie: www.fipworldcongress.com.