Informatiebericht: tien veel gestelde vragen aan de podotherapeut
Veel gestelde vragen
Uw team bestaat uit meerdere podotherapeuten krijg ik wel altijd dezelfde behandelaar?
Wij hechten veel waarde aan de relatie die u als patiënt heeft met uw zorgverlener. Wij proberen dan ook zo veel als mogelijk er voor te zorgen dat u een vaste behandelaar krijgt. Het kan echter wel eens voorkomen dat er door ziekte of afwezigheid van een podotherapeut geschoven wordt in de planning waardoor de afspraken niet hoeven worden afgezegd. Het kan dan zijn dat u een collega podotherapeut treft. Zij of hij beschikt dan ten alle tijden over de juiste informatie. In spoedsituaties kan het zo zijn dat er, in overleg met u, wordt gekozen voor een andere behandelaar omdat deze eerder tijd heeft in de agenda.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een podoloog/podo-posturaaltherapeut/podokinesioloog?
Een podotherapeut is een door het ministerie van VWS wettelijk erkende en beschermde titel. Een podotherapeut staat genoteerd in de Wet BIG, artikel 34. Een podotherapeut is gegarandeerd in het bezit van een HBO- bachelordegree verkregen na het volgen van een 4 jarige HBO opleiding. De titel podoloog, (register)podoloog, podo-posturaaltherapeut of podokinesioloog is niet wettelijk erkend door het ministerie van VWS, het wordt een vrij beroep genoemd wat betekend dat iedereen deze titel mag dragen. Vaak hebben deze beroepsbeoefenaren een gedegen opleiding of cursus gevolgd. Echter, het kan ook voorkomen dat iemand die in een schoenwinkel werkt, zonder veel kennis zich podoloog noemt.
Wat is het verschil tussen een podotherapeut en een voetverzorg(st)er/ pedicure?
Een podotherapeut behandelt mensen met voetklachten en klachten voortvloeiend uit een afwijkende voetstand en/of looppatroon. Een voetverzorg(st)er of pedicure verzorgt en verwent de voeten vaak structureel door bijvoorbeeld eelt te verwijderen en nagels te knippen. Er zijn pedicures die gespecialiseerd zijn in het behandelen van voeten van mensen met diabetes mellitus of met reuma. Een podotherapeut verzorgt de voeten niet maar doet alleen probeert de oorzaak van de pijn te zoeken en daarbij een oplossing te bedenken.
Verricht een podotherapeut ook pedicure-behandelingen?
Alleen wanneer een pedicure een bepaalde behandeling niet meer kan, durft of mag, zal een podotherapeut haar behandeling overnemen. In het bijzonder bij patiënten met diabetes mellitus, reuma en vaatlijden neemt de instrumentele behandeling een belangrijke plaats in.
Wat is de levensduur van een podotherapeutische zool?
Een podotherapeutische zool gaat over het algemeen twee tot drie jaar mee. Er wordt altijd aangeraden om jaarlijkse op controle te komen om o.a. de toestand van de zolen te beoordelen. Het is dan wel vaak nodig de zool op te knappen bijvoorbeeld door de bovenlaag/deklaag te vervangen. De levensduur van de zolen is uiteraard sterk afhankelijk van de intensiteit van het gebruik en de omstandigheden waaronder u ze gebruikt. Ook de mate waarin u transpireert, de hardheid van de materialen die zijn gebruikt en het gewicht dat op de zolen rust beïnvloeden de levensduur.
Wordt podotherapie vergoed?
De vergoedingen zijn per verzekering verschillend. De meeste verzekeraars vergoeden podotherapie geheel of gedeeltelijk, echter alleen vanuit de aanvullende verzekeringen. U kunt dit nakijken in uw polis, navragen bij uw verzekeraar of voor een overzicht kijken bij ‘vergoedingen’ onder het kopje ‘podotherapie’.
Hoe kan ik het best mijn nagels knippen?
Nagels kunnen het best recht worden afgeknipt. Eventuele scherpe hoekjes kunnen iets worden bijgevijld. De kans op het ‘ingroeien’ van de nagel is op deze manier het kleinst.
Hoe kan ik zelf de kloven in mijn hielen behandelen?
Het ontstaan van kloven komt vaak voor bij het dragen en slippers of schoenen met open hielen. Vaak is er aan de rand van de hielen eelt aanwezig waarin de kloven ontstaan. Als dit zo is zal eerst het eelt verwijderd moeten worden. Dit kun je zelf doen met een eeltvijl, te koop bij drogisterijen. Daarna is het goed om de hielen elke dag in te wrijven met een crème. Is dit niet afdoende dan kan het overmatige eelt verwijderd worden door een pedicure. Bij aanhoudende klachten kunnen podotherapeutische zolen uitkomst bieden.
Ik heb een likdoorn die na verwijderen telkens weer terug komt. Wat kan ik daar aan doen?
De oorzaak van het ontstaan van een likdoorn is wrijving en overdruk. Een podotherapeut kan de oorzaak opsporen en de overdruk m.b.v. een hulpmiddel opheffen. Dit hulpmiddel kan een podotherapeutische zool, een orthese, een drukverdeling of een nagelbeugel zijn afhankelijk van de plaats van de likdoorn. Door deze overdruk op te heffen komt de likdoorn niet of minder snel weer terug. Het terugkeren van de likdoorn is weer afhankelijk van de schoenkeuze, hoe lang de likdoorn al op deze plaats zit en of er sprake is van andere huidproblemen op die plaats, zoals littekenweefsel. Als de pedicure de likdoorn niet helemaal verwijdert kan de podotherapeut dit voor u doen.
Mijn kind van 3 jaar staat met zijn enkels naar binnen. Moet daar wat aan gedaan worden?
Het naar binnen staan van de voeten en enkels is tot ongeveer 7 jaar heel normaal. Als uw zoontje geen klachten heeft in de vorm van pijnklachten, veel vallen tijdens het lopen en/of rennen, niet willen lopen of snel moe zijn tijdens het lopen dan hoeft er niet direct iets gedaan te worden en kan er worden afgewacht of de voeten uit zichzelf corrigeren. Als er wél klachten zijn zou de stand van de voeten gecorrigeerd kunnen worden met behulp van podotherapeutische zolen en oefeningen.
Ik heb vaak tintelingen en een doof gevoel in mijn tenen, wat zou dat kunnen zijn?
De oorzaak van tintelingen en een doof gevoel is doorgaans een beklemming van een zenuw. Dit kan veroorzaakt worden door knellende schoenen, een afwijkende voetstand of een beknelde zenuw hogerop, bijvoorbeeld in de rug. De oorzaak moet eerst worden vastgesteld d.m.v. een onderzoek. Op het gebied van de podotherapie kan de klacht verholpen worden met een schoenadvies, een orthese en/of met podotherapeutische zolen.
Mag ik met mijn ontstoken teen in een sodabadje?
In de recente protocollen voor wondjes en ontstekingen aan voeten worden voetbaden afgeraden. Dit geldt met name voor mensen met diabetes mellitus, reumatoïde artritis en/of bloedvatproblemen. Dit in verband met het verwekende effect van de baden. Bepaalde bacteriën kunnen zich sneller vermenigvuldigen in een vochtige warme omgeving. Daarnaast is door de aantasting van de natuurlijke afweer de huid meer vatbaar voor infecties en schimmels. Door neuropathie wat voor kan komen bij mensen met diabetes mellitus is er kans op verbranding doordat de temperatuur van het water niet goed wordt gevoeld.
Bron: www.podotherapierondom.nl