Informatiebericht: ‘Podotherapie ten voeten uit’

Podocentrum Groene Hart: Nieuwsberichten 2008


Gezonde voeten om van te houden!Een gezonde levensloop:
De podotherapeut ten voeten uit

Podotherapeut; wellicht heeft u het met Scrabble nog nooit gelegd, maar het beroep bestaat echt. Het wordt vaak verward met podoloog of pedicure. Maar dat is geheel ten onrechte. De podotherapeut ontvangt zijn beschermde titel pas nadat hij een vierjarige HBO-studie met succes heeft afgerond. Het is een officiële paramedicus. Hij behandelt uitsluitend patiënten die zijn doorverwezen door hun huisarts. Bijvoorbeeld vanwege voetklachten of klachten als gevolg van het niet goed functioneren van de voeten. Bij de aanpak van die klachten gaat de podotherapeut veel verder dan de podoloog of pedicure.

Met podotherapie kan uw patiënt uit de voeten

Veel problemen met het bewegingsapparaat hangen samen met voeten. De podotherapeut verhelpt de uitwendige aandoeningen en meet hulpmiddelen aan voor bijvoorbeeld voet- en houdingscorrectie. Daarnaast spoort de podotherapeut ook de oorzaak van de problemen op. Circa 80% van de Nederlanders heeft een klacht die samenhangt met hun voeten. Helaas komt daarvan maar een klein deel bij de podotherapeut terecht. De vele patiënten die zich jaarlijks bij de huisarts melden met likdoorns, ingegroeide nagels, scheefstand van de grote teen, pijn in de hiel of voorvoet, dan wel met onverklaarbare pijn in de knieën of de onderrug, worden lang niet allemaal doorverwezen. Terwijl de praktijk leert dat juist de podotherapeut op al deze fronten hulp kan bieden.

Podotherapie kan arbeidsongeschiktheid voorkomen

WAO. Dat mag u met Scrabble niet leggen. Toch moet ook dat woord in dit verband worden genoemd. Want een rondgang langs een aantal huisartsen leert ons dat de problemen aan voeten zo ernstig kunnen worden dat mensen er arbeidsongeschikt van raken. Als voorbeeld een hielspoor; een hevig stekende pijn in de hiel. “Ik heb gezien dat een man die niet tijdig een goed voetbed kreeg, na verloop van tijd niet meer kon staan of lopen. Die werd dus arbeidsongeschikt. Hetzelfde geldt voor mensen met een kapselirritatie van de voorvoet. Dat is zo pijnlijk dat je er niet op vooruit kunt. Ik ben blij dat ik kan doorverwijzen naar de podotherapeut. Dat zijn vakmensen die met een paar simpele aanpassingen van de schoen heel veel leed kunnen verhelpen.”

Wilt u weten of uw voetklachten door een podotherapeut te verhelpen zijn of heeft u andere klachten bij het lopen? Neem dan contact op met Podocentrum Groene Hart.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.podo.nl