Informatiebericht: ‘Overgewicht geeft zware belasting op de voet’

Podocentrum Groene Hart: Nieuwsberichten 2008


Podotherapeuten trekken aan de bel: 
Overgewicht geeft zware belasting op de voet

Nederland wordt nog altijd zwaarder. Dat overgewicht problemen geeft voor bijvoorbeeld hart- en bloedvaten, is genoegzaam bekend. Steeds duidelijker wordt echter dat ook andere delen van het lichaam zwaar lijden onder overgewicht. De voeten staan daarbij hoog genoteerd: het dagelijks belasten van de voeten met een feitelijk te hoog gewicht kan leiden tot tal van klachten. Wanneer die niet snel en deskundig worden behandeld, kan de zwaargewichtvoet wel eens een grote ziekteoorzaak worden.

Voorkomen is beter dan genezen

Podotherapeut Pieter Bas van Wieringen merkt in zijn praktijk een duidelijke toename van het aantal voetklachten dat een directe relatie lijkt te hebben met overgewicht. “Wij voeren als podotherapeuten tal van behandelingen uit, maar adviseren mensen ook over maatregelen die problemen in de toekomst kunnen voorkomen. Dan praat je over adviezen ten aanzien van schoeisel of trainingsadviezen voor sporters. De laatste jaren komt daar vaak nog een advies bij: let op uw gewicht. Want vergeet niet: al die kilo’s drukken op die twee voetzolen die we hebben.”

Pas op bij suikerziekteDiabetes Mellitus oftewel suikerziekte

Van Wieringen plaatst nog twee kanttekeningen: “Overgewicht komt veel voor in combinatie met suikerziekte”. Die combinatie is natuurlijk funest. Het mag bekend zijn dat juist mensen met suikerziekte alle aandacht voor hun voeten moeten hebben, omdat ze een groter risico hebben op het krijgen van wondjes en verwaarlozing van wonden kan zelfs tot amputaties leiden.”

Paramedicus

Van Wieringen weet waar hij over praat. De paramedicus volgde een vierjarige HBO-opleiding die zich zuiver richt op de voet. Als podotherapeut behandelt Pieter Bas van Wieringen niet alleen uitwendige aandoeningen, maar spoort hij door gedegen onderzoek uit te voeren ook de oorzaak van de problemen op. Daarnaast meet hij hulpmiddelen aan voor voet- en houdingscorrectie.

Peesontsteking

“De oorzaken van voetklachten zijn vaak persoonlijk en individueel, maar soms ook zo algemeen dat het verstandig is voor een breed publiek aan de bel te trekken. Zoals in dit geval rond overgewicht. Het is vanzelf gekomen; het zal ook wel vanzelf weer overgaan, is vaak de redenatie. Maar die gaat voor voeten helaas niet op.” 
Hielpijn als gevolg van een fasciitis plantaris De vorming van een hielspoor door chronische peesplaat ontsteking 

De meest voorkomende klacht is een peesontsteking onder de voetboog. Het peesblad (fascie) loopt van het hielbeen naar de tenen toe en waaiert uit tot de kopjes van de middenvoetsbeentjes. Het steunt het lengtegewelf van de voet ter hoogte van de zool (plantair) en vergroot als gespannen band de afzetkracht van de voet tijdens hardlopen en springen. De peesband is niet erg elastisch, omdat anders de voet fors zou doorzakken bij het staan en de afwikkeling verstoord zou raken. Een peesplaatontsteking (plantaire fasciitis) wordt meestal veroorzaakt door een te grote trekkracht aan de aanhechting van de peesplaat onder de voet bijvoorbeeld door het “doorzakken”van de voet bij overgewicht

Wilt u weten of uw voetklachten door een podotherapeut te verhelpen zijn of heeft u andere klachten bij het lopen? Neem dan contact op met Podocentrum Groene Hart.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.podo.nl