Informatiebericht: ‘Maand van de Voet 2008’

Podocentrum Groene Hart: Nieuwsberichten 2008


Artikel ‘Maand van de Voet 2008’: 
vergeet je voeten niet!

Wel je materiaal verzorgen maar je voeten vergeten. Dat is de fout die menig sporter maakt. Terwijl juist je voeten de basis vormen van je succes. Vandaar dat podotherapeuten, dé voetspecialisten bij uitstek, de maand mei hebben uitgeroepen tot Maand van de Voet.

Meimaand: de maand van de voet!Het hele jaar door wordt er gesport, door jong en oud. Ruim 5 miljoen Nederlanders sporten regelmatig individueel of in teamverband. Goed voor de conditie, prima voor de sociale contacten en je kunt je energie erin kwijt. 2008 is met de Olympische Spelen, de Special Olympics en het EK voetbal een belangrijk jaar als het om de sport gaat. Reden genoeg voor podotherapeuten om in de maand mei extra aandacht te besteden aan sport en vooral aan sporters.

Je voeten krijgen tijdens het sporten heel wat te verduren. Zij dragen het lichaamsgewicht en tijdens het sporten is die druk nog hoger. Bij hardlopen bijvoorbeeld gaat het om drie tot wel vier maal je lichaamsgewicht. Ook van je andere spieren en gewrichten wordt het nodige verlangd. Denk maar aan snelheid, kracht en herhalende bewegingen. Wie te weinig aandacht besteedt aan zijn voeten, loopt al snel de kans op een blessure. En dan hebben we het nog niet eens over contactsporten. 
Blessures kun je voorkomen door naast een goede warming up meer aandacht te besteden aan je voeten. En dan gaat het om meer dan alleen goede schoenen. Als je weleens pijn hebt aan je voeten, of last hebt van je knieën, je heup, je rug of je spieren, kan het ook gaan om een afwijkende voetstand, een verkeerd looppatroon of een voetaandoening die verder gaat dan een blaar of een eeltplekje. En dat gaat niet vanzelf over. Sterker nog, hoe langer je die klachten negeert, hoe erger die klachten worden.

Met al die klachten, en ook met voortdurend terugkomende blaren en eeltplekken, moet je niet zelf aan de gang gaan. Die verdienen de aandacht van een specialist. De podotherapeut is een erkend paramedicus en kan die klachten signaleren en behandelen. Als je dergelijke klachten hebt, vraag dan je huisarts om een verwijzing voor de podotherapeut. 
Tijdens een Podotherapeutisch onderzoek stelt de podotherapeut een groot aantal vragen. Hij of zij kijkt naar je looppatroon en beoordeelt de functie van je voet. Indien nodig volgt aanvullend onderzoek, bijvoorbeeld van de knie, de heup of de rug. Ook de dagelijkse en de sportschoenen worden aan een inspectie onderworpen. 
Aan de hand van het onderzoek stelt de podotherapeut een behandelplan op waaruit een therapie voortkomt. Hierbij kun je denken aan een paar podotherapeutische (sport)zolen die je manier van staan en lopen beïnvloeden. Een andere therapiemogelijkheid is een siliconen teenstukje om de stand van een teen te corrigeren of de teen te beschermen. Misschien is alleen het geven van een schoenadvies voldoende om je klachten te laten verminderen en verdwijnen zodat je je (sport)activiteiten weer kunt hervatten.

De maand van de voet staat dit jaar in het teken van de sport, maar niet alleen sporters worden door een podotherapeut behandeld. Ook voeten van diabetes- en reumapatiënten en van kinderen, volwassenen en ouderen verdienen aandacht. Als je klachten hebt, kan een podotherapeut je weer een eind de goede weg op helpen. Vergeet je voeten niet want niets is fijner om te lopen, te wandelen en te sporten zonder problemen.

Uw voeten zijn onze zorg!!