Informatiebericht: ‘Maand van de Voet 2007’

Podocentrum Groene Hart: Nieuwsberichten 2007


Artikel ‘Maand van de Voet’: op goede voet!

Mei is uitgeroepen tot maand van de voet. Nu het voorjaar is, worden mensen actiever en bewegen ze meer. Dit geeft een extra belasting op de voeten en dus een extra risico op het ontstaan van voetklachten. Podocentrum Groene Hart vraagt daarom in deze maand extra aandacht voor ieders voeten, ook voor uw voeten.

Voeten zijn belangrijker dan u denkt. Gemiddeld zet u 8000 tot 10000 stappen per dag. Dat betekent dat u in uw hele leven ongeveer vier keer de wereld rondloopt. Dat is een hele afstand en uw voeten dragen al die tijd uw lichaam. Uw voeten zitten meestal veilig verpakt in schoenen, maar langdurige belasting kan problemen geven.

In uw voet zitten 26 botten en botjes en allerlei banden, spieren en pezen die harmonisch samenwerken. Meestal dragen uw voeten uw lichaam met gemak. Maar door overbelasting bij sporten of ongewone inspanning, bij een verkeerde voetstand, verkeerd lopen of door slecht schoeisel, kan de goede samenwerking in uw voet verstoord raken. U kunt dan klachten krijgen aan deze spieren, banden en gewrichten. Ze raken oververmoeid of geïrriteerd. Dan kan het zijn dat u elke gelegenheid aangrijpt om even te zitten en uw voeten te ontlasten. Dat kan u behoorlijk hinderen in het dagelijks leven.

Pieter Bas van Wieringen van Podocentrum Groene Hart kan uw klachten onderzoeken en kijken waar de oorzaak ligt. Vaak kan het probleem verholpen worden door middel van corrigerende of ontlastende zolen of andere aanpassingen, aan de voet of in de schoen, zodat uw klachten verminderen en vaak zelfs helemaal over gaan.

Bij Podocentrum Groene Hart houden zich niet alleen bezig met uw voeten. Ze kijken naar de hele bewegingsketen van voeten, knieën, heupen en onderrug. Een fout aan het ene eind, komt vaak elders in deze keten tot uitdrukking in de vorm van pijn en functieverlies.

Als er klachten elders in het lichaam ontstaan vanuit een verkeerde stand of functie van de voeten, kan deze ook aangepakt worden.

Verder kijken ze bij Podocentrum Groene Hart ook naar de stand en functie van tenen. Een afwijkende stand kan met siliconen ortheses (teenstukjes) gecorrigeerd worden. Pijnlijke drukplekken kunnen met ortheses ook beschermd en ontlast worden. Bij ernstige nagelproblemen kan er ook uitkomst worden geboden. Kromme nagels kunnen bijvoorbeeld door beugeltjes weer recht gemaakt worden.

Diabetes en Reuma

Zorg bij Podocentrum Groene Hart beperkt zich niet alleen tot het herstel van de mechanische loopbeweging. Een belangrijk gebied binnen deze praktijk is het behoud van de bestaande loopfunctie bij aandoeningen als diabetes en reuma. Deze ziekten betreffen het hele lichaam, maar een zwaar belast onderdeel als de voet loopt extra risico.

Reuma leidt vaak tot vervormingen van de voet die met aanpassingen in de schoen kan worden opvangen. Diabetes leidt vaak tot verminderde doorbloeding en verminderd gevoel in de voeten. Dit vergroot het risico op wonden aan de voeten.

“Wij zijn gespecialiseerd in het preventief onderzoeken op de risicofactoren en het behandelen van deze zogenaamde risicovoeten.”

Wilt u weten of uw voetklachten door een podotherapeut te verhelpen zijn of heeft u andere klachten bij het lopen? Neem dan contact op met Podocentrum Groene Hart.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.podo.nl