Informatiebericht: ‘Hoge hakken; helse pijnen’

Podocentrum Groene Hart: Nieuwsberichten 2007


Hoge hakken.Wij vragen of het misschien iets lager mag:
Hoge hakken; helse pijnen

In de zomer van 2007 vierden ze weer hoogtij: hoge hakken. Sexy, schrikbarend hoog soms, met riempjes om de enkels en pittige ijzeren hakjes. Maar Pieter Bas van Wieringen van Podocentrum Groene Hart waarschuwt: bij hoge hakken rust het hele gewicht op de tenen en de bal van je voet. Waar dat toe kan leiden, ervaart hij dagelijks in zijn paramedische praktijk.

Kuitspieren

“Ik snap heel goed waarom vrouwen hakken willen dragen,” verklaart therapeut Van Wieringen. “Een schoen met een hoge hak, zoals een pump of een stiletto, lift het hele vrouwelijke lichaam op. Door de hak komen de contouren van de kuitspieren perfect tot uiting. Boven de kuiten wordt ook de kont als het ware opgetild. Daardoor krijgt de vrouw een holle rug en komen haar borsten naar voren. Dat klinkt allemaal heel aantrekkelijk, maar helaas zit er ook een andere kant aan de zaak.”

Kromme tenen

Van Wieringen: “Iedereen weet dat hoge hakken niet alleen schadelijk kunnen zijn voor de knieën, de heupen en de rug, maar ook voor de voeten. Je voet staat de hele dag op de glijbaan. Alle druk komt op de voorvoet terecht. Daardoor verschuift het vet-kussen onder de voorvoet. Dat kan voor serieuze problemen zorgen. Verder kunnen de tenen scheef groeien of gaan klauwen, doordat er te veel druk op komt en door vermindering van de balans de tenen houvast zoeken.

Voorkomen is beter dan genezen

We kunnen behandelingen uitvoeren waarbij we ons concentreren op de stand van de voeten en het looppatroon, maar de effecten strekken vaak tot aan de onderrug het is noodzakelijk om tijdens een onderzoek ook altijd de stand van knieën, heupen en rug te controleren of corrigeren.” Liever dan behandelen, voorkomen we problemen. Vandaar dat hij na een hooggehakte zomer vol voetproblemen de noodklok luidt.

Jong geleerd

“Vooral jonge meiden weten niet wat ze hun voeten aandoen. Ouderen zijn vaak al door schade en schande wijs geworden. Het beste is helemaal geen hoge hakken te dragen. Die dwingen de voet namelijk in een onnatuurlijke positie. Daardoor moet de knie zich in allerlei bochten wringen en wordt op termijn het kraakbeen afgesleten. Artrose aan de knie komt bij vrouwen bijna tweemaal zoveel voor als bij mannen. Terwijl de druk op de knie bij mannen en vrouwen even groot is als ze blootsvoets lopen.”

Tips

“Laten we wel wezen: ik wil niemand de hoge hakken ontzeggen, maar draag ze met beleid. Wil je je hoge hakken aan, maar moet je kilometers lopen tot je op de plaats van bestemming komt, neem ze dan mee in je tas. Loop er niet de hele dag op, maar wissel hoge en lage schoenen af. Drie tot vijf centimeter hak is voor je lichaam eigenlijk de limiet. Verder is het belangrijk dat je de juiste maat schoen koopt. Doe dat altijd aan het einde van de dag. Voeten zwellen in de loop van een dag op. Daardoor kan een schoen die ’s ochtends perfect zat, ’s middags al te klein zijn”. We nemen de wijze raad ter harte en weten nu dat er mensen zijn, die het met onze voeten goed voor heeft: Podocentrum Groene Hart.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.podo.nl